Stralend en veilig in de zon

Stralend en veilig in de zon

De zon mag dan wel vreugde brengen, maar haar stralen zijn niet zo vriendelijk voor onze huid. Of het nu stralende zon is of bewolkt, UV-stralen kunnen ons bereiken en schade veroorzaken. De boodschap is dan ook om dagelijks zonnecrème te gebruiken, zelfs als je niet van plan bent om lang in de zon te vertoeven.
-
Welke soorten stralen zijn er?
De zon zendt verschillende soorten straling uit, met UV-A en UV-B de belangrijkste. UV-A stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering. Ze hebben de langste golflengtes wat betekent dat ze dieper in de huid kunnen dringen. Hierdoor kunnen ze de textuur, elasticiteit en stevigheid van de huid veranderen met rimpels en zelfs huidkanker tot gevolg…mijden dus. UV-A stralen kunnen zelfs door de wolken en glas heen, wat maakt dat ze het hele jaar door een bedreiging vormen, zelfs als de zon niet schijnt.
-
UV-B stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D en het mooie zomerkleurtje waar iedereen naar verlangt. Maar pas op, ook zij zijn schadelijk, als je te lang in de zon blijft liggen, kunnen ze zonnebrand veroorzaken. UV-B stralen hebben een kortere golflengte dan UV-A stralen, wat maakt dat ze minder diep in de huid dringen. Ze worden grotendeels tegengehouden door glas en wolken en zijn dus meer aanwezig in de zomer en rond de middag als de zon het hoogst staat.
Naast UV-stralen is de zon ook verantwoordelijk voor infraroodstraling (IR-A). IR-A-straling geeft warmte en kan het gevoel van oververhitting, ook wel een zonneslag genoemd, veroorzaken. Infraroodstraling kan diep in de huid doordringen waardoor het schadelijk is voor de huid. IR-A straling kan vrije radicalen vormen die de huid kunnen beschadigen en verouderen. Daarnaast stimuleert het de activiteit van enzymen in de huid (enzym MMP-1) die collageen afbreken, met als gevolg verlies van stevigheid en elasticiteit van de huid.
-
Een laatste soort straling is blauw licht of high energy visible light (HEV). Blauw licht is niet alleen afkomstig van de zon maar ook van digitale schermen. Overmatige blootstelling kan leiden tot huidproblemen. In verschillende studies werd aangetoond dat blauw licht hyperpigmentatie kan veroorzaken door verstoring van de melanineproductie in de huid. Daarnaast kan het de lipidensamenstelling in de hoornlaag veranderen, wat kan leiden tot huidveroudering.
Het is belangrijk om  erbij stil te staan dat zonnecrème niet alleen tegen UV-straling maar ook tegen IR en blauw licht moet beschermen. Kies dus voor een breed spectrum zonnecrème voor het gelaat zoals BABÉ Super Fluid  en gebruik de crème dagelijks als laatste stap in je verzorgingsroutine.
-
Weetje:
Wist je dat de zon ook UV-C straling uitzendt? Deze heeft gelukkig voor ons geen gevolgen omdat de ozon laag het tegenhoudt en het hierdoor de aarde niet kan bereiken.
Wat betekent SPF?
Laten we het hebben over de Sun Protection Factor, en waarom het zo belangrijk is bij het kiezen van de geschikte zonnecrème.
-
De SPF-waarde geeft aan hoeveel UV-B straling een zonnecrème kan blokkeren. Hoe hoger de SPF-waarde, hoe beter je beschermd bent tegen de schadelijke effecten van de zon. Even een voorbeeldje: een zonnecrème met SPF-15 blokkeert ongeveer 93% van de UVB-stralen, terwijl een SPF-30 ongeveer 97% blokkeert, en een SPF-50 ongeveer 98% blokkeert. Er bestaan zelfs zonnecrèmes met een SPF-50+ die tot 98.3% blokkeren.
-
Een zonnecrème: meer dan alleen SPF
SPF kan dan wel bescherming geven tegen UV-B straling, het zegt niets over UV-A bescherming. Maar geen zorgen, alle zonnecrèmes op de Europese markt moeten een minimale bescherming bieden tegen UVA-straling die overeenkomt met minstens 1/3 van de SPF-waarde. Kies dus steeds voor een zonnecrème waar ook een UVA-symbool op de verpakking staat om aan te duiden dat het beschermt tegen UVA-straling. 
-
Alle zonnecrèmes van BABÉ hebben een SPF-50 waarde om onze huid optimaal tegen UVB straling te beschermen.
Welke UV-filters zijn er?
Zonnefilters zijn de actieve ingrediënten in zonnecrèmes die onze huid beschermen tegen UV-straling. Ze kunnen onderverdeeld worden in twee hoofdgroepen: chemische en fysische zonnefilters. Beide hebben hun voor- en nadelen en er is geen eenduidig bewijs voor wat de beste zonnefilter is, meestal wordt zelfs een combinatie van de twee genomen voor de optimale bescherming tegen de zon.
-
Chemische filters, ook wel organische filters genoemd, absorberen UV-straling. Deze filters dringen dieper door in de huid, zijn transparant en laten geen witte waas achter. Fysische of minerale filters daarentegen werken als een soort spiegel en reflecteren en verstrooien UV-straling. Ze bevatten titaniumdioxide en/of zinkoxide en leggen een laagje op de huid wat een witte waas op de huid kan achterlaten. 
Naast deze twee hoofdgroepen worden vaak  ook organominerale filters en anti-oxidanten toegevoegd. Organominerale filters (bv Tinosorb®) zijn een nieuwe generatie filters die zowel tegen UV-A als UV-B beschermen en zelfs vrije radicalen wegvangen waardoor ze ook een anti-oxidantwerking hebben. Anti-oxidanten geven bescherming tegen schadelijke effecten van zowel blauw licht als IR-A en gaan oxidatieve schade tegen door vrije radicalen te neutraliseren. Een voorbeeld is carnosine dat één van de ingrediënten is van BABÉ Super Fluid.
-
Mythes ontkracht
  • Sommige ingrediënten in zonnecrèmes zijn slecht voor mijn lichaam: Geloof niet alles dat je op sociale media ziet passeren. Alle cosmetica die in Europa verkocht worden, moeten voldoen aan de Europese regelgeving. Het is heel belangrijk om rekening te houden met het basisprincipe van de toxicologie, “Dosis sola facit venenum”, alleen de dosis bepaalt of iets giftig is.
  • Koraalriffen worden aangetast door het gebruik van zonnecrème: Tot op vandaag is er geen wettelijk kader om te claimen of een product “oceaanvriendelijk” is of niet. Er is algemeen meer onderzoek en een wettelijk kader nodig om al dan niet te kunnen claimen of een UV-filter oceaanvriendelijk is of niet, hierbij zal concentratie van de specifieke filter ook een rol spelen en zal men ook met de minerale filters rekening moeten houden.
  • Zonnecrèmes veroorzaken een vitamine D tekort: Zonnecrème houdt een deel en niet alle UV-straling tegen. Dit betekent dat zelfs wanneer je ingesmeerd bent, je lichaam nog steeds vitamine D kan aanmaken.

-

Enkele tips
  • Laat je zonnecrème niet in de zon liggen: Sommige zonnefilters zijn lichtgevoelig, dit betekent dat als je ze in de zon laat liggen, hun werking afneemt en ze geen optimale bescherming kunnen geven.
  • Zonnecrème geeft instant bescherming: Zowel chemische als minerale filters werken direct na aanbrengen. Waarom moet je dan 15 minuten op voorhand je zonnecrème aanbrengen? Dit is omdat de zonnecrème tijd nodig heeft om op te drogen op de huid. Pas nadat de zonnecrème volledig opgedroogd is, kan het een beschermlaagje op de huid vormen. 
  • Dagelijks smeren, zelfs op bewolkte dagen: Het is belangrijk om dagelijks te smeren, ook als de zon achter de wolken schuilt. UV-A stralen kunnen door wolken en glas dringen dus zelfs op bewolkte dagen ben je niet beschermd tegen UV-schade.

-

Het is duidelijk dat zonnecrème een onmisbaar onderdeel is van onze dagelijkse huidverzorgingsroutine. Door te kiezen voor de juiste zonnecrème en deze consequent te gebruiken, kan je je huid beter beschermen tegen vroegtijdige veroudering, pigmentatie en andere schadelijke effecten. Dus smeren, smeren, smeren is de boodschap!
-
Ontdek ons aanbod aan zonnebescherming hier
-
Heb je nog vragen of nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons. Ons team van apothekers helpt jou graag verder.
Retour au blog